KUZHINA



Embelsira e Karnavaleve

Ditët e Karnavaleve nuk mund të kuptohen pa ëmbëlsirën tradicionale të kësaj dite. Të paktën, në Itali, këtu ku jetoj unë, atmosfera e Karnavaleve, pavarësisht krizës ekonomike që i ka tkurrur disi përmasat e festave, vijon të kremtohet, më shumë për qejfin e fëmijëve… Ja dhe ëmbëlsira që përgatitet me këtë rast! Akoma kundërmon, e porsadalë nga furra!



Rrakolle me agjinare e mazzarella


Për këtë recetë duhet:150. gr brumë pizze, 4 carciofi të zier përpara me pak vaj, verë të bardhë, majdanoz e hudhër, kripë, ullij të zinj pa bërthamë,1 mozzarella e ndarë në formë kubike, pak vaj për të lyer tepsinë, pak rigon.
E  hapim brumin ne forme drejtëkëndëshe, në anën e sipërme vendosim copat e carciofi-t, njëri pas tjetrit, pastaj mozarrella -n siper, si dhe pak ullinj të ndarë në rrathë të vegjël. Pastaj fillojmë ta rrotullojmë brumin, e mbyllim nga të dyja skajet dhe e vendosim në tepsi duke e lyer me pak vaj. E zbukurojmë me ullijtë e mbetur dhe rigon, pastaj e pjekim në furrë me temperaturën 200 -220 gradë per 15 -20 minuta.

Ju bëftë mirë!
 
                  Strudel me molle





Dita e ftohte dhe ngrohtesia e shtepise, sot me inspiroi te pergatis kete Sfoljat me Molle, ose Strudel te kendshem. Eshte shume i shijshem dhe ka arome te mrekullueshme. E kane tradite sidomos shume krahina nga veriu i Italise, Austrise, Gjermanise dhe Zvicres. Sot e bera ne shtepine time dhe vendosa ta ndaj me ju!

Perberesit:
1 pako pete e gatshme sfoljat.

Per mbushjen:

molle korce te ndara me cope te vogla,
2 luge rum
1 luge sheqer te kuq
1 grusht arra te grira,
1 luge gjelle stika,
2 kokrra fiq te thate,
kanelle, 
sheqer per sperkatje
pak qumesht

Pergatitja:

Ne nje tigan vendosim te ziejne ne zjarr te ngadalte mollen me rumin dhe sheqerin e kuq, derisa te zbutet molla. E le te ftohet.

Pastaj vazhdojme proceduren me peten e gatshme sfoljat. E hapim mbi vendin e punes dhe e sperkasim me  pak kanelle pluhur, nje grusht arra te grira imet, nje luge gjelle stika pishash, 2 kokrra fiq te thate te grira holle. Pasi kemi hedhur te gjitha keto mbi siperfaqen e petes ne menyre te njetrajtshme, e rrotullojme peten ne forme ruli, e lyejme siper me pak qumesht dhe e fusim ne furre me 180 °per 15-20 minuta. Pas pjekjes e pluhrosim me sheqer pluhur.
Ju befte mire!
J

Jufkat e se dieles




E diela eshte dita, kur nese nuk dalim te drekojme jashte shtepise, e presim me gatime te vecanta:)
Para disa vitesh, tek "Reka", nje nga restorantet ne periferi te Tiranes, hengra per here te pare "Jufka dibre" me mish qingji. Ishin jashtezakonisht te mira. Dhe jam kthyer ti provoj prap, e prap:) 
Sot, si dite e turbullt qe ishte, vendosem ta kalonim dreken ne shtepi, dhe une, vec kafes dhe shetitjes se paradites, u ktheva ne shtepi me deshiren te gatuaj "Jufkat"e dashura. Ndryshimi ishte se ne vend te mishit te qingjit, perdora mish pule se ajo me ndodhej. Per mua dhe tim shoq, kishin dale shume te mira, por ne kete rast do te duhej ndonje dibran ti gjykonte pa hile:))

Une po i publikoj sot tek "Ne te 3 ja"!
Ah, se harrova, kam pergatitur edhe nje sallate lakre me portokalle si dhe nje kek mjaft te shijshem:)Te diele te bukur te gjitheve!












Spaghetti me fruta deti

Nje specialitet i imi. Ne vendin ku jetoj, ne Itali, jane nje pjate mjaft e dashur. Kam mesuar ta gatuaj ketu dhe e duam te gjithe ne familjen tone:)





J.

Ju prezantoj me Zonjen.Pizza::))))


Ja dhe pizza e mbremshme, me karçof, domate, speca, sallam pikant dhe djathe Gouda:::::))))





N.

                                                       Gogozhare



Edhe pak e po mbarojne:(



N.

                       Bamje, nje requim per stinen e veres 


Bamje te gatauar me shume dashuri. Se kam kuptuar se çdo gje e bere me dashuri, ndrin. Si kjopjate me bamje. Ne fakt ky zarzavat nuk eshte i preferuari im.  E nese do te thoja nje sekret, patellxhanin preferoj shume me teper.me te mund te behen gatime te pafundme... Por sot vendosa te postoj kete pjate me bamje, dale direkt nga tigani i guzhines sime:)






Kur je ne pune dhe imagjinon shtepine:)

Lazanja 

Qofte furre

Pite me pazija 







Nessun commento:

Posta un commento